Airbnb-turistit häiritsevät paikallisten elämää

Viimeisen vuoden aikana mediassa on ollut useampi juttu ryyppäävistä ja bilettävistä Airbnb-turisteista, jotka häiritsevät vakituisten asukkaiden elämää. Hesarikin yhtyi vaihteeksi kuoroon kirjoittamalla asiasta uutisen, joka ei sisältänyt mitään uutta ja julkaisi aiheesta mielipidekirjoituksen. Muutamat yksittäistapaukset ovat saaneet median ja mediayleisön yksioikoisesti pohtimaan, mitä kaiken maailman ongelmia Airbnb-turistit aiheuttavat. Samalla on luotu stereotyypia tiettyä asuntojen vuokraustapaa käyttävistä ihmisistä. En vähättele lainkaan muiden kokemuksia, mutta minä en ole törmännyt näihin asioihin omassa vuokraustoiminnassani eikä kyse ei ole omasta tietämättömyydestäni.

Tässä koottu lista median luomista stereotypioista kommenttien kera.

Kaikki Airbnb-vieraat…

  • ovat turisteja. Eivät ole, vaan valtaosa on aivan muita kuin turisteja ja asunto on suurimman osan vuodesta vuokrattu muille kuin turisteille.
  • tulevat dokaamaan ja bilettämään. Miksi tiettyä vuokrausalustaa käyttävä ihminen juopottelisi muita enemmän. Saatan löytää joskus pari tyhjää olutpulloa, mutta sekin on harvinaista.
  • viettävät häiritsevää elämää. Minulle ei ole tullut eteen mitään tämän suuntaista, vaan asia on nimenomaan päinvastoin. Airbnb-vierailleni on ollut erittäin tärkeää, että he saavat nukkua yönsä rauhassa.
  • käyttävät enemmän vettä ja siten lisäävät taloyhtiön menoja. Tämäkin asia on päinvastoin. Vieraat käyvät asunnolla vain nukkumassa eivätkä ehdi lorotella vettä huvikseen päivät päästätysten. Lyhytaikaiset vieraat eivät myöskään juuri harrasta pyykinpesua.
  • jättävät roskapussit rappuun. Ensimmäistäkään ei ole löytynyt. Löytäisin ne välittömästi.
  • viipyvät yhden yön ja siirtyvät sitten elämöimään seuraavaan kämppään. Suurin osa vieraista viipyy huomattavasti pidemmän aikaa ja lähtee matkan jälkeen omaan kotiinsa. Valtaosa asunnonvuokraajista ei edes huoli yhden yön vieraita.
  • ovat ulkomaalaisia. Hyvin suuri osa vieraista on suomalaisia.
  • ramppaavat käytävässä kaiken aikaa. Niin, he yleensä lähtevät aamulla ja palaavat illalla.
  • vievät kohtuuhintaiset asunnot suurista kaupungeista. Todettakoon nyt vain, että Helsingin vetovoima matkailukaupunkina ei ole ihan samaa luokkaa kuin Barcelonan, Berliinin tai Lontoon. Suurimman osan vuodesta tänne ei ole minkäänlaista tunkua.
  • kulkevat matkalaukkujensa kanssa rappukäytävässä. Kerrassaan ärsyttävää!

On päivän selvää, että lyhytaikaiseen vuokraukseen liittyy ongelmia siinä missä pitkäaikaiseenkin. Itse tulkitsen median sanoman niin, että muutama yksittäinen vuokranantaja ei perehdytä vuokralaisiaan/vieraitaan talon tapoihin riittävän hyvin.

Nämä kootut vaihtoehtoiset totuudet koskevat luonnollisestikin vain yhden firman vuokralaisia, vaikka Helsingissä on yli 30 kalustettujen asuntojen vuokrausta harrastavaa yristystä. Keitä vuokralaiseni sitten ovat? Ehkäpä siinä on seuraavan postauksen aihe.