Talven varausaste lyhytaikaisessa asunnonvuokrauksessa

Lukija kyseli, millainen on ollut talven varausaste lyhytaikaisessa asunnonvuokrauksessa omalla kohdallani. Talvikaudella tarkoitetaan tässä ajanjaksoa lokakuusta huhtikuuhun. Mitään radikaalia eroa en talven ja kesän välillä ole havainnut, mutta näppituntuman mukaan talvikautena tyhjien öiden määrä kasvaa parilla kolmella yöllä kesäkuukauteen verrattuna.  Yleisesti ottaen pyrin pidempiin varauksiin, ja asunto onkin noin puolet vuodesta pidempiaikaisesti vuokrattuna. Pidempiaikaisella tarkoitan Airbnb-maailmassa kuukautta tai sitä pidempää ajanjaksoa.

Riippuu aivan tuurista, kuinka paljon onnistuu saamaan pitkäaikaisia varauksia talvikuukausille varausastetta nostamaan. Yli kuukauden mittaiset varaukset takaavat todellakin paremmat yöunet, koska vuokralaisia on talvikautena vähemmän liikkeellä. Kesällä ihmiset tulevat väljällä aikataululla lomailemaan ilman kummempia syitä, mutta talven vierailla on lähes aina jokin syy tuloonsa. Lomalainen tulee morjestamaan kaveria, mutta ei huvikseen vaeltelemaan marraskuun räntäsateeseen.

Tosin uudenvuoden tienoilla ja heti sen jälkeen voidaan puhua jonkinlaisesta parin viikon talvisesongista, jolloin mm. venäläiset tulevat lomalle. Moni ulkomaalainen pysähtyy vain lyhyeksi aikaa Helsinkiin, josta jatkaa matkaansa pohjoiseen revontulia ihmettelemään. Koulujen talvilomaviikoilla luulisi olevan enemmän kysyntää, mutta se ei kohdisty pieniin asuntoihin.

Vahvistin vielä näppituntuman nopealla ynnälaskulla, jonka perusteella sanoisin, että jos asunto ei ole talviaikaan pitkäaikaisesti vuokralla, niin tyhjiä öitä on keskimäärin kuukaudessa kuusi. Vaihtelun määrä on suuntaansa parisen yötä. Kesällä tyhjien öiden määrä liikkuu neljän yön tuntumassa kuukautta kohden. Talvikuukauden varausaste on siis ollut 80 % paikkeilla, silloin kun varauksen kestot vaihtelevat parista päivästä pariin viikkoon.

Talven ja kesän varausasteiden erot eivät ole huimia, mutta talven vuokraustoiminta on erilaista lomalaisten puuttuessa. Kesällä on helpompi nostaa niin minimiyömäärän rajaa kuin hintaakin, sillä turisteja on paljon liikkeellä. Talvikautena vastaavasti joutuu hyväksymään enemmän lyhyitä varauksia saavuttaakseen korkeamman varausasteen.

Talvella vakoilen useammin muiden vastaavien kohteiden hintoja ja säädän oman asuntoni yön hintaa kilpaillakseni kiristyvillä Airbnb-markkinoilla. Talvikautena tyhjien Airbnb-asuntojen osuus on suurempi ja hinnat ovat alhaisempia, joten aina on kivoja kämppiä saatavilla. Moni vuokralainen varaakin asunnon aivan viime hetkenä. Toki kesälläkin tulee viime hetken varauksia, mutta talvella asunto varataan useammin vain muutamaa tuntia ennen saapumista. Toisaalta on myös niin, että monet ajoissa liikkeellä olevat talvivieraat haluavat kovasti keskustella vuokranantajan kanssa ennen varauspäätöstä. Talvi on sekä äkkilähtöjen että hartaan mietiskelyn aikaa.

Talvikausi eroaa kesästä näin:

  • Lomanviettäjien osuus on hyvin pieni.
  • Hinnat ovat alhaisempia.
  • Varaukset ovat lyhyempiä.
  • Enemmän tyhjiä kohteita on tarjolla.
  • Suurempi osa tekee varauksen saapumispäivänä.
  • Ajoissa liikkeellä olevat usein miettivät pidempään, koska kiirettä ei ole.

Kuva: Huffington Post Quebec