Huomioita Airbnb-kohteen varaamisesta lapsiperheelle

Airbnb aloitti toimintansa kotimajoituksen idealla, mutta nyt toiminnasta halutaan tehdä kodeissa tapahtuvaa hotellimajoitusta. Airbnb-kohteiden kirjo on valtava ja isäntiä on monenlaisia: yksi vuokraa jaettua tilaa ja toinen useaa eri kiinteistöä. Airbnb pyrkii johdonmukaisesti yhdenmukaistamaan käytäntöjään, mikä tarkoittaa isäntien pakottamista yhteen ruotuun. Asuntoaan vuokraava joutuu hyväksymään monenlaisia käyttöehtojen muutoksia tai vaihtoehtoisesti tili suljetaan. Lafka tunnetusti harrastaa sääntöjen yksipuolista muuttamista, josta ei välttämättä tiedoteta. Viimeisin suuri haloo koski Airbnb-kohteen varaamista lapsiperheelle ja tarina meni jotakuinkin näin.

Aikaisemmin

Asuntoaan vuokraava päätti itse kohteensa soveltuvuudesta lapsille ja lasten hinnoittelusta. Isäntä oli oman kohteensa asiantuntija ja määritteli itse kohteensa säännöt. Majoittajan käyttöliittymässä oli talon sääntöjen kohdalla ”Ei sovellu lapsille”-kohta, jonka halutessaan saattoi ruksia. Sama teksti tuli molemmille osapuolille näkyviin samanlaisena. Muistaakseni siinä taisi olla 12 v. ikärajana.

Muutos 1

Kuluvan vuoden aikana käyttöliittymää muutettiin siten, että lapset jaettin iän mukaan kahteen ryhmään. Nyt majoittajan käyttöliittymässä on kaksi kohtaa: ”Soveltuu lapsille” ja ”Soveltuu pikkulapsille (alle 2-vuotiaille)”, mikä on ilmeinen parannus. Hämmentävästi osalle käyttäjistä näkyi uusi kohta ja osalle vanha. Kerroin Airbnb:n uusien ominaisuuksien testaamisesta jo aiemmin.

Ruutukopio talon säännöistä

Talon säännöt majoittajan käyttöliittymässä.

Suurin muutos oli hinnoittelupolitiikassa, jonka mukaan alle kaksivuotiaita ei lasketa päälukuun mukaan ja heidän majoittuminen on ilmaista. Vaikka asunnon maksimihenkilömäärä olisi rajoitettu yhteen henkilöön, niin pikkulapsia voi viedä ilmaiseksi mukanaan kymmenen. Varaaminen onnistuu, vaikka asuntoa ei ole ilmoitettu perheystävälliseksi kohteeksi ja talon säännöissä kielletään kaikenikäiset lapset.

Pian näiden muutosten jälkeen Airbnb muutti pikkulasten majoittumista koskevaa sääntöä tiedottamatta siitä. Sääntö näkyy vieraalle muodossa ”Ei välttämättä sovi lapsille (0-12 vuotiaille)”. Isännän kiellosta tulikin ehdollinen ja harkintavalta annettiin vieraalle.

Ei välttämättä sovi lapsille

Talon säännöt vieraan käyttöliittymässä.

Muutos 2

Tänä syksynä piti hyväksyä sääntömuutos, joka kielsi kaikenlaisen syrjinnän, mukaanlukien ikäsyrjinnän. Keskustelupalstoilla kovasti mietitäänkin, onko ikäsyrjintää kieltää pääsy lapsilta ylipäätään. Pikavaraus lapsiystävälliseksi merkittyyn kohteeseen useamman pikkulapsen kanssa matkustavalle onnistuu näppärästi. Harva haluaa vuokrata vierashuoneensa (montaa kertaa), jos ei voi itse päättää majoittujien määrää. Normaalijärjellä ajatteleva ehkä kuvittelisi, että mitään ongelmaa ei oikeasti ole ja että jokainen täysijärkinen ilmoittaisi lapsista. Valitettavasti normaalijärjen käsite voidaan unohtaa lyhytaikaisessa vuokrauksessa.

Taas kerran Airbnb ”ratkaisi” ongelman rajoittamalla isännän määräysvaltaa omaan kotiinsa/kohteeseensa. Kysymys ei ole niinkään lapsista, vaan Airbnb:n pahenevasta yksipuolisesta sanelupolitiikasta. Vieraan pilalle mennyt perheloma lapsivihaajan lapsille turvattomassa kohteessa ei kiinnosta Airbnb:tä.

Airbnb:n lasten majoittumista koskevalla sivulla asia ilmaistaan näin yksinkertaisesti.

”Pikkulapsia eli alle 2-vuotiaita ei lasketa vieraiksi varausta tehtäessä, eikä heistä veloiteta lisämaksuja.”

Mutta samalla sivulla pari riviä alempana lukee aivan päinvastaista:

”Jos majoittajasi esimerkiksi veloittaa lisävierasmaksun, voit haluta tarkistaa, koskeeko maksu mukanasi matkaavia pikkulapsia tai lapsia.”

Jos matkustat lasten kanssa

Ota aina yhteyttä isäntään ennen kohteen varaamista ja kysy onko asia ok. Tämä on ainoa järjellinen Airbnb:n tarjoama neuvo. Älä luota siihen, että isännällä olisi tietoa Airbnb:n viimeisimmistä muutoksesta, sitä ei ole kenelläkään. Se mitä tässä lukee on luultavasti huomenna toisin. Jo tämän postauksen kirjoittaminen oli hankalaa, koska kokeiluista ja muutoksista on ollut vaikea pysyä kärryillä.

contemporary-display-and-wall-shelves

Kuka korvaa loukkaantumiset ja rikkoutuneet esineet? (kuva houzz.com)