Onko sinusta Airbnb-vuokranantajaksi?

Aloittaessani asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen, oli mielessäni helposti saatava korkempi tuotto sijoitusasunnolle. Missään ei kuitenkaan mainita, kuinka työlästä homma oikeasti on. Airbnb houkuttelee majoittajia ruusuisilla kuvauksilla kulttuurienvälisestä kohtaamisesta ja näyttää mukavia matkavideoita etusivullaan. Näyttää vaivattomalta.

Jos ajattelit tienaavasi helposti rahaa, niin olet väärässä, sillä Airbnb-vuokranantaja joutuu tekemään töitä. On toki eri asia, jos omistat useamman asunnon ja voit keskittyä varauksien vastaanottoon ja yhteydenpitoon, ja joku muu hoitaa varsinaiset duunit. Minä ajattelin naiivisti pyörittäväni touhua oman talouteni ohessa, mutta hyvin nopeasti ymmärsin ettei mikään hoidu ohessa. Kaikki tehdään lisäksi.

Ennen kuin aloitat helpon rahan kahmimisen kahmalokaupalla, niin tässä muutama kysymys mietittäväksi.

Onko sinusta Airbnb-vuokranantajaksi?

  1. Onko aikataulusi joustava? Vuokralaisten saapumista voi joutua päivystämään asunnolla useitakin tunteja, koska vuokralaiset eivät välttämättä tule ilmoittaneeksi myöhästymistään. Odottely saattaa ryssiä koko päivän aikataulun. On suuri etu, jos voi tehdä töitä etänä asunnolla vuokralaisia odotellessa, tai jos asut todella lähellä.

  2. Haluatko todella olla siivooja-pyykkääjä-vahtimestari-matkaopas-respa? Airbnb-vuokranantajan arki on kaikkea tätä. Kotona voi vallita kaaos ja siivoamista voi siirtää hamaan tulevaisuuteen, mutta vuokrakämppä siivotaan, kuurataan, luututaan, kiillotetaan jokaisen vierailun jälkeen. Joudut sananmukaisesti paskaduuniin.

  3. Oletko asiakaspalveluhenkinen? Jokainen vuokralainen on asiakas ja vuokraus on asiakaspalvelua. Jos et pysty tähän hymyssä suin, niin unohda koko juttu. Kaikille vuokralaiselle pitää olla ystävällinen ja kohtelias, vaikka kuinka harmittaisi. Omat tunteet on pidettävä kurissa ja asialinjalla on pysyttävä.

  4. Oletko kiinnostunut vuokralaisistasi? Vuokralaisista pitää olla aidosti kiinnostunut (tai olla hyvä teeskentelijä) ja hyväksyä se, että sinun asiasi eivät kiinnosta vuokralaisia pätkääkään. Sinun sen sijaan odotetaan olevan kiinnostunut vuokralaisen pikkumaisistakin asioista. Kulttuurien välinen vuorovaikutus jää usein yksisuuntaiseksi.

  5. Oletko valmis vahtaamaan puhelintasi vuorokaudet läpeensä ja vastaamaan yhteydenottoihin nopeasti? Vuokralaiset usein kyselevät, tiedustelevat, veivaavat ja vatkaavat ennen kuin tekevät päätöksensä, jos ylipäätään tekevät. Ensimmäiseen yhteydenottoon on vastattava heti, mikä sesonkiaika saattaa käydä rasittavaksi.

  6. Onko omassa kodissasi säilytystilaa suurelle määrälle liinavaatteita ja hirvittävälle pyykkivuorelle? Pesutupa ja/tai mahdollisimman iso pesukone helpottavat arkea huomattavasti. Jos pesutupamahdollisuutta ei ole, niin varaudu pesemään pyykkiä monta koneellista päivässä. Ja ennen kaikkia mieti, kuinka aiot saada kaiken pyykin kuivaksi. Säilytystilaa siis tarvitaan, vaikka vuokralainen ei edes asu kotonasi. Jos vuokraat osaa kodistasi, niin et voi levitellä pyykinkuivaustelineitä pitkin kämppää.

liinavaatekaappi

Vuokrakämpän liinavaatteet vievät paljon säilytystilaa kotona. Kuva: zillow.com

Jos voit vastata myöntävästi kaikkiin kuuteen kohtaan, sinussa on ehkä ainesta. Kaikkein olennaisinta on oman aikataulun joustavauus ja oma asenne. Tunnetasolla on hyvä pitää tietty etäisyys, vaikka vieraat ovatkin sinun omistamassasi asunnossa tai sinun kotonasi.

Lähdin touhuun mukaan ainoastaan rahan vuoksi, mutta olen saanut tavata todella mukavia ja mielenkiintoisia ihmisiä. Jos olisin lähtenyt touhuun tavatakseni mukavia ihmisiä, olisin luultavasti tullut siihen tulokseen, että jokin muut tapa olisi parempi.