Asunnon valokuvaus Airbnb-ilmoitusta varten

Vuokrailmoituksessa olevien kuvien merkitystä ei voi korostaa, koska kuvat ovat tärkeä asunnon valintakriteeri. Itse luin kaikki neuvot huolella ja otin oppia muiden asuntokuvista. Airbnb:n lisäksi katselin hyvin stailattuja asuntokuvia Etuoven sisustussivuilla. Airbnb tarjoaa asunnon valokuvausedun, jota ehdottamasti kannattaa käyttää, jos ei itse satu olemaan hyvä kuvaaja. Valokuvaajan saa vasta, kun vuokraustoimintaa on ollut jo jonkin verran. Aloittaessa pitää siis olla omat kuvat.

Asunto näyttää tilavalta ja ilmavalta, kun pöydät ja muut pinnat ovat tyhjiä. Lehdet, vaatteet ja muu roina raivataan pois näkösältä, vain kauniit esineet jätetään esille. Alla hyvä kuva Airbnb:n tukholmalaisasunnosta.

tukholmalaiskodin olohuone

Siisti tukholmalaiskodin olohuone (lähde: airbnb.com)

On tavaroita, jotka eivät ole koskaan kauniita, ei mistään kuvakulmasta, joten kaukosäätimet, tiskirätit, hiustenkuivaajat piiloon. Yksityiskohdat korostuvat kuvissa, vaikka niihin ei muutoin kiinnittäisi lainkaan huomiota.

Kaikki henkilökohtainen tavara kannattaa raivata pois, koska vuokralainen haluaa nähdä itsensä asunnossa. Moni vuokranantaja viestittää olevansa Mac-käyttäjä jättämällä tietokoneensa asuntopotrettiin, mutta vuodeksi kämppää etsivä vuokralainen saattaa olla mitä suurin Apple-vihaaja ja valita kahdesta kämpästä omenattoman. Kysymys kuuluukin, kaupatako mielikuvaa itsestään vai asuntoaan vuokralle.

Kylpyhuone puunataan säihkyväksi kuvia varten ja sieltäkin poistetaan kaikki roina. Pienet silitetyt käsipyyhkeet näyttävät kuvissa hyviltä, koska ne eivät roiku. Isommat pyyhkeet viikataan esim. hyllylle. Hammasharjat, selluliittivoiteet ym. sälä laitetaan kaappiin kuvauspäivänä (kuten myös vieraiden saapuessa). Avoimia vessanpönttöjä ja pyykkikoreja ei luonnollisesti ole olemassakaan.

Lakanat silitetään, vuode pedataan huolellisesti ja tyynyt asetellaan paikoilleen. On hyvä olla tarkkana, että asunnon ilme säilyy kuvissa saman kuin se on livenä. Esim. jos kuvissa on silitetyt valkoset lakanat, mutta vieraan tullessa siellä on ryppyiset mustat vuodevaatteet, näkyy tämä varmasti arvosteluissa.

Kauniisti pedattu vuode

Kauniisti pedattu vuode (lähde: airbnb.com)

Muutama houkutteleva yksityiskohta näyttää hyvältä, kuten kukat ja hedelmävadit. Ruokapöydälle voi myös viritellä simppelin kattauksen. Maisemia ei tarvitse korostaa, mutta jos kuva ikkunanäkymästä puuttuu, tarkoittaa se:

  • tylyä seinää vastapäätä
  • vilkkaasti liikennöityä risteystä
  • parkkipaikkaa
  • katutasoa tai kellarikerrosta

Näissä ei ole mitään vikaa, mutta vuokralainen voi kuvitella mitä vain, niin kauan kun hän ei tiedä. Kun vuokralaisen mielessään kuvittelema barokkipuisto sattuukin puuttumaan, niin vuokralainen pettyy, mikä näkyy arvosteluissa. Jonkinlainen tieto ikkunanäkymästä on hyvä tarjota. Myös puuttuva kuva kylpyhuoneesta on epäilyttävä. Onko kylppäri niin kuppainen, ettei kuvaa voi näyttää?

Asunnon valokuvaus

Hyvä kuvauspäivä on puolipilvinen, jolloin on paljon hajavaloa, eikä kuviin tule jyrkkiä valaistuseroja. Laajakulma on paras objektiivi asuntokuvaukseen. Kuvia on hyvä ottaa ottaa asunnon joka nurkasta noin 120 cm korkeudelta. Jalusta on lähes välttämätön, varsinkin jos salamaa ei ole. Hyvä kuva kertoo vuokraajalle, miltä asunto näyttää. Taidekuvat tiskiharjasta eivät ole informatiivisia.

Lopuksi kuvat vielä photoshopataan eli ainakin tarvittaessa rajataan ja valaistusta säädetään. Paras potretti tulee ensimmäiseksi kuvaksi Airbnb-sivuille. Asunnon valokuvaus on tärkeä markkinointikeino, johon voi itse helposti itse vaikuttaa. Sijaintia ja kokoa ei voi muuttaa.