Sijoitusasunnon sisustaminen on vaikeaa

Sijoitusasunnon sisusustaminen oli mielestäni kaikkein haastavin juttu, sillä en ole juuri kiinnostunut aiheesta. Oma koti on helpompi sisustaa, koska riittää kun se miellyttää itseä. Sitä paitsi oma koti sisustautuu lähes itsestään vuosien varrella, liikaakin. Sijoitusasunnon sisustaminen on kokonaan toinen juttu, eikä omilla mieltymyksillä ole merkitystä. Tärkeintä on vuokralaisten viihtyvyys, asunnon helppohoitoisuus ja alhaiset kulut.

Muotitrendien perään en missään nimessä halunnut lähteä, koska asuntoni näyttäisi jo parin vuoden päästä auttamattoman juntilta. Alla oleva kuva oli yksi tyypillisimmistä blogeissa esiintyvistä suuntauksista tällä hetkellä. En halua kuvitellakaan, miltä valkoinen sohva näyttää jonkin ajan kuluttua (pahimmassa tapauksessa yhden päivän) tai lattia kurakeleillä. Sisustuksessa halusin pyrkiä mahdollisimman helppoon puhtaanapitoon, koska yhdenkään kämpän kuuraaminen ei ole varsinaisesti suurin kutsumukseni.

vaalea-asunto

Tämä kaunis asunto ei sovellu kalustetuksi sijoitusasunnoksi, sillä valkoinen on arka väri.

Sisustuksen suunnittelu

Vuokralaiset valitsevat asunnon ensisijaisesti sijainnin, hinnan ja sisustuksen perusteella, joten on tärkeää, miltä kämppä näyttää. Halusin asuntoni näyttävän erittäin siistiltä ja freesiltä, jokseenkin neutraalilta, mutta ei steriililtä. Jonkinmoiseksi kohderyhmäksi kuvittelin aikuisen naisen, sillä ajattelin pariskuntien naisten valitsevan majoituskohteen. Sisustuksen periaattena oli yrittää olla ärsyttämättä mahdollisimman montaa ihmistä, pikemminkin kuin yrittää miellyttää mahdollisimman montaa. Käytännössä tämä tarkoitti:

  1. Ei jumiutumista millekään vuosikymmenelle. Ei liikaa retroa, sillä vahemmat inhoavat sitä, mutta ripaus retroa, sillä nuoremmat pitävät siitä. Pyrkimys oli siis jonkinlaiseen nykyaikaiseen ajattomuuteen.
  2. Ei korostuneesti mitään yksittäistä dominoivaa väriä, vaan valitaan muutama toisiinsa sopiva väri. Asunto ei saa käännyttää ovelta sinistä inhoavaa, punaista inhoavaa,
    vihreää inhoavaa.
  3. Ei halpakämppä-lookia. Jos voi valita yöpyykö opiskelijakämpän näköisessa luukussa vai jossain muualla, niin jälkimmäinen vaihtoehto pätee useimpiin.
  4. Valitaan sisustukseen muutama halpa ja helposti vaihdettavissa oleva muotijuttu yleis-ilmettä päivittämään, kuten kauden muotivärin sisältämä maljakko, suojaruukku, pöytätabletti jne.

Sisustuksen toteutus

Jo ennestään hyväkuntoisen asunnon pinnat pakkeloitiin ja maalattiin vaalein sävyin. Koska itselläni ei ole silmää, niin katsoin sisustussuunnittelijan valitsemat värisävyt seiniin, kattoon ja oviin jostain sisustusblogista. Toimi erittäin hyvin. Väreiksi tulivat vaaleat ja netraalit sävyt, ja särmää tuotiin mm. tekstiileillä ja tauluilla. Kaiken kaikkiaan sisustuksen toteuttaminen vei yllättävän paljon aikaa, ja valmistui kopioimalla sekä ideoita varastamalla. Kävin tietenkin läpi Airbnb:ssä olevia asuntoja niin Suomessa kuin muuallakin. Hyödyllinen oli myös Etuoven sisustussivu, josta löytyi paljon hyviä ideoita. Seuraan asuntojen hintoja, mutta sisustusosuutta en ollut koskaan edes huomannut. Joku toinen kalustaa sijoitusasuntonsa ilman tuskaa, en minä.

Kaikesta huolimatta lopputulos muistuttaa kodikasta vierashuonetta. Ei siis referenssejä opiskelija-asumiseen, sillä sitä eivät opiskelijatkaan halua. ”Persoonallinen koti” -ratkaisu oli ilman muuta poissuljettu: houkuttelee muutamia karsien samalla suurimman osan, koska makumieltymykset vaihtelevat suuresti. Hotellihuoneet saavat näyttää hotellihuoneelta, mutta tässä pointti on juuri se, että asunnon ei oleteta eikä haluta näytävän hotellihuoneelta.

Sijoitusasunnon ainoa tehtävä on tuottaa mahdollisimman hyvin, joten sisustuksen kanssa sai olla tarkkana. Pelkkään yksiön sisustukseen saa uppoamaan yllättävän määrän rahaa, vaikka yrittäisi minimoida kaikki kulut. Niinpä kaikki mahdollinen ostettiin käytettynä tori.fistä ja huuto.netistä. Raha-asioihin palaan myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan sijoitusasunnon sisustaminen oli vaikeaa tyylitiedottomalle vuokranantajalle, mutta onnistui kuitenkin hyvin muita apinoimalla. Vuokralaiset ovat viihtyneet erinomaisesti ja olleet erittäin tyytyväisiä asunnon sisustukseen.