Sijoitusasunnon remonttikulut – aika on rahaa

Viimeisen ”oikean” vuokralaisen lähdettyä katselin asuntoa ja totesin sen tarvitsevan vain pienen pintasilauksen. Seinien pakkelointi ja maalaus riittäisivät hyvin. Se tavallinen tarina kuitenkin toteutui: seinien ollessa maalatut, kaikki muut pinnat näyttivät kuppaisilta. Niinpä loputkin pinnat oli ehostettava ja ovet entisöitävä. Helppo nakki jos osaa remonttihommat ennestään. Ammattilaisen arvio remontin kestosta oli viikko. Jälkikäteen arvioiden olisi pitänyt antaa ammattilaisen hoitaa homma, sillä remonttireiskan leikkiminen kävi kukkarolle. Toisaalta, en voi olla varma olisiko vuokralaisia löytynyt kuitenkaan aivan heti, eikä sisustuskaan olisi ollut valmis.

Turhauttavinta oli rautakaupoissa asiointi, joissa tietämättömälle myytiin ihan mitä sattuu. Herttoniemen Starkki taisi olla ainoa järkevä rautakauppa, jossa kohdalle sattui ammattitaitoinen myyjä. Kuluja olisi voinut karsia reippaasti mm. ostamalla suuret määrät erinäisiä tasoitteita kerralla. Sen sijaan ravasin alvariinsa rautakaupassa ostamassa pienen tuubin milloin mitäkin kokeiltavaksi. Paras esitys oli ikkunalaudan tasoite, joka kupli heti levityksen jälkeen. Myyjä jotenkin sai minut vakuuttuneeksi, että etätukenani toimivan ammattilaisen suosittelema lattiatasoite ei lainkaan käy, vaan kivinen ikkulauta pitää tasoittaa pakkelilla. Yritys-erehdys -säädöt veivät aikaa ja aika on rahaa.

 

Remonttikulut

Yksiön pintasilaus maksoi 816 euroa ja remppa olisi tehty joka tapauksessa vuokratavasta riippumatta. Kulut jakautuivat seuraavasti:

Maalit, maalinpesu, tärpätti, pensselit, telat 290 €
Pohjatyöt (tasoitteet, massat, hiomapaperit) 143 €
Suojaus (suojalasit, käsineet, paperit, muovit) 54 €
Sähkötarvikkeet, jatkojohtoja, jakorasioita, johtokouruja 255 €
Muut (työkalut, betonivispilä, ruuvit yms.) 74 €

Remonttikulut veivät karkeasti ottaen yhden kuukauden vuokran. Asunto oli tyhjillään remontin vuoksi pari kuukautta, koska remonttiin ei yksinkertaisesti ollut aikaa. Sitä paitsi remontin piti muutenkin valmistua parissa päivässä, eikä siihen pitänyt mennä kuin tölkki maalia ja maalarinteippirulla.

Remontti tehtiin tietenkin kaiken muun ohessa, joten asunnossa käytiin usein ja viivyttiin lyhyitä aikoja kerrallaan. Myöhään illalla ei voi porata saati raapia maalia patterista. Asunnossa käytiin remppa- ja sisustuspuuhissa 27 kertaa (naurakaa pois) ja kilometrejä kertyi muutama sata. Kauppakäynneistä (mukaanlukien sisustuksen hankkiminen) koituvia kilometrejä oli 504 km. Sijoitusasunnon remonttikulut vähennettin tietenkin verotuksessa.