Kalustetun sijoitusasunnon vuokraus – parempi tuotto

Kalustetun sijoitusasunnon vuokraus on yleistynyt parina viime vuotena, ja minäkin lähdin tähän mukaan. Tässä blogissa kerron, kuinka asunto muutettiin kalustetuksi sijoitusasunnoksi, jota vuokrataan lyhyemmiksi ajoiksi kerrallaan. Kokemusta on jo ehtinyt kertyä jonkin verran, mutta aloitan stoorin aivan alusta.

Minulla on kantakaupungissa, ei kuitenkaan aivan keskustassa pieni yksiö, jota on vuokrattu aiemmin perinteiseen tapaan. Eli kämppä oli kalustamattomana vuokralla ja vuokralaisten toivottiin asuvan siellä mahdollisimman pitkän aikaa. Päätin kuitenkin kokeilla asunnon vuokrausta kalustettuna paremman tuoton toivossa. Kuulemani mukaan kalustetun sijoitusasunnon tuotto on noin kolmanneksen suurempi kuin ei-kalustetun asunnon. Kämppäni on lainarahalla ostettu, ja siitä on noin puolet maksettu.

Asunnon vuokratuotto oli ostohetkellä 6%, mikä on erittäin hyvä pääkaupunkiseudulla. Vuokra oli käsittämättömän suuri neliöihin nähden, ja pyrin pitämään tämän tason. Itselläni ei tosin olisi ollut pokkaa pyytää luukusta moista vuokraa, mutta mikäpä siinä kun vuokralaisia riitti. Aiemmista vuokralaisista on pelkkää hyvää sanottavaa, mitään ongelmia ole ollut. Asunnon pienen koon (ja korkean vuokran) vuoksi vuokralaisten keskimääräinen asumisaika on ollut parisen vuotta. Ensimmäinen vuokralainen tuli asunnon mukana ja asui useamman vuoden.

Asunnon soveltuvuus lyhytaikaiseen vuokraukseen

Asunnossa oli vastikään tehty putkiremontti ja kämppä oli muutenkin hyvässä kunnossa, vaikkakin remontoitu halvimman vaihtoehdon mukaan (en minä). Halvin mahdollinen lattiamateriaali, Ikean halpakeittiö ja huolittelematon remonttijälki. Kaikesta huolimatta vaikutelma oli kuitenkin trendikäs hyväkuntoinen asunto. Suuria remontteja ei ole tiedossa, sillä julkisivukin on tehty jokin aika sitten. Kukaan ei halua tulla vuokralaiseksi asuntoon, jos on jokin häiritsevä remppa meneillään. Tämän kämpän osalta ne ovat ohi.

Asunnon hyvät puolet ovat rauhallinen sijainti ja valoisuus. Huonoja puolia ovat taas keittotilan ja kylppärin pieni koko. Asunto sopiikin juuri kokonsa puolesta lyhytaikaiseen vuokraukseen hyvin, sillä väliaikaisen asunnon ei tarvitse olla suuri. Sen pitää olla miellyttävä ja sijaita hyvällä paikalla.

Seuraavissa postauksissa kerron, kuinka prosessi eteni ja mitä asunnolle piti tehdä. Kerron myös remontista, sisustuksesta ja ryhtymisestäni Airbnb-isännäksi. Keskityn sekä sijoittajanäkökulmaan että käytännön arkeen kaikkine yllätyksineen.